skip to Main Content

Het geheime ingrediënt
van Grenzeloos Genieten 4 juni 2018

Arpine en Gohar. Vriendinnen en beiden nu voor zes jaar woonachtig in AZC (asielzoekerscentrum, red.) Katwijk. Het is maandagavond 4 juni als zij de keuken van de Herberg bemannen. Op het menu een authentieke Armeense maaltijd voor ruim vijfendertig gasten. Maar het gaat ze uitstekend af. In alle rust en volledig voorbereid. De drie gangen verlaten precies op tijd de keuken richting het restaurant en zelf schuiven ze voor elke gang gezellig aan en eten mee.

‘In de Blgur zit een geheim ingrediënt.’ Ik kijk mee in de keuken waar de pan met de saus voor het hoofdgerecht nog dampend op het fornuis staat. ‘Het is aan de gasten om te raden om welk ingrediënt het gaat.’ Ik werp ook alvast een blik op het dessert. Taart, zelfgebakken en alleen om naar te kijken al een feest. ‘In de kleuren van de Nederlandse vlag’, vult Arpine aan. Ze houdt van bakken. In 2016 doet ze mee aan “heel Katwijk bakt” en wint daar de originaliteitsprijs. Op de foto’s die ze me laat zien zie ik een prachtige taart geïnspireerd op de Roskam, een bekend gebouw in Katwijk aan den Rijn, nagemaakt tot bijna in detail.

Maar vanavond niet alleen taart, een heel diner wordt er gekookt. Samen met vriendin Gohar. Als ik in het restaurant zo hier en daar eens vraag, vang ik veel enthousiasme op en spreek ik gasten die al vaker aanschuiven. ‘Waarom? Het is altijd erg gezellig én lekker. Voor augustus hebben we alweer geboekt.’

Ik tref ook nieuwe gezichten. Van buiten de dorpsgrens. ‘Helemaal uit Katwijk aan den Rijn, met een knipoog. We zijn een groep van zo’n tien vriendinnen en zij, met een wijsvinger richting de schuldige, las de flyer. We komen zeker nog eens terug!’

Grenzeloos Genieten

En met recht weer vanavond. Grenzeloos Genieten wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting IWAK en geeft gasten van het asielzoekerscentrum een podium om hun talenten op te vertonen. Een avond in het teken van ontmoeting; in culturen, mensen en smaken. Maar bovenal een avond van verbinding. Toegankelijk en sfeervol. Letterlijk naast elkaar aan tafel, bekend en onbekend, aan de maaltijd. En dan komen de verhalen als vanzelf.

Schuift u ook eens aan? Er zijn nog zoveel verhalen te delen. En eten doen we tenslotte allemaal.
Kom gewoon eens over de grens en ontmoet elkaar tijdens een avond Grenzeloos Genieten.

(Achter dat geheime ingrediënt moet ik nog aan trouwens, dat is me ontgaan.. of zou dat simpelweg de liefde zijn geweest waarmee deze dames voor ons hebben gekookt.)

*Elke eerste maandag van de maand organiseren wij een avond Grenzeloos Genieten.

U kunt reserveren via telefoonnummer 071 889 18 17

Wees welkom.
Herberg Welgelegen | Valkenburg ZH

Back To Top