skip to Main Content

Ze gaat meestal met het pontje, maar vandaag vaart hij niet. ‘Ook daar ontstaat er als vanzelf een praatje.’

Carla Star; vandaag aangeschoven voor een interview, vaart op maandagmiddag geregeld over vanaf ‘de overkant’ naar de Herberg.
Ze wonen namelijk al 33 jaar op Rijnburg. Zij en haar man Ard. En als geboren ‘Katwijk Binner’ ligt haar sociale leven nu daar. Ze hebben het wel ‘geprobeerd’ in Katwijk Binnen, maar haar man verlangde al snel terug naar zijn geboortegrond Rijnsburg. ‘Met tien maanden waren we alweer verhuisd.’ Ze moest over de brug dus, letterlijk in dit geval. Inmiddels zijn ze bijna 34 jaar getrouwd en gezegend met drie dochters en vier kleinkinderen. Zelf heeft ze absoluut geen last van heimwee. Haar netwerk is groot, ze noemt zichzelf een sociaal mens en is graag actief én betrokken. Zo zingt ze bij een koor (Shirchadas) werkt ze in de schoonmaak, doet ze veel kerkenwerk en leidt ze Alpha-groepen.
‘We zijn met de Alpha-groep ook al eens op de Herberg geweest. Een dag lang, met alleen maar vrouwen.’ Iedereen was enthousiast. ‘Voor volgend jaar staat dan ook weer vast!’

En dan dus ook nog de Herberg

Ja! En ook dat doet ze heel graag. Zeven jaar werkte Carla op de Wilbert in Katwijk. Op (destijds) de Merel. Ze werkte daar met zwaar dementerende mensen. Met de geboorte van haar eerste kind kwam daar een einde aan. ‘Zo ging dat toen.’ Spijt heeft ze zeker niet. ‘We hebben bewust gekozen voor stabiliteit voor onze dochters. Mijn man werkt op de vrachtwagen, in de bloementransport. Dat is een onregelmatig leven.’ Met het ouder worden van de kinderen heeft ze nog wel gedacht aan herintreden. ‘Maar na 16 jaar zijn je papieren verouderd en gaat dat allemaal niet zo makkelijk.’ Zo kwam Carla, die toch weer iets wilde gaan doen, in de schoonmaak terecht. ‘En dat doe ik nog steeds, bij hetzelfde (mannen)bedrijf én met veel plezier. ‘Het is zo eigen geworden, daarbij; je moet de deur uit. Je blijft betrokken bij de maatschappij’, legt ze uit.

Persoonlijke aandacht

Inmiddels is ze ook aardig ingeburgerd bij Welgelegen. Eerder deed ze ook hier schoonmaakwerk, maar nu is ze om de week present op de dagbesteding. Van 13:00 tot 17:00. Én komt ze dus vaak mee met de pont. ‘Ook daar, ontstaat er als vanzelf een praatje,’ vertelt ze me als we het hebben over het onderhouden van sociale contacten. Carla is een mensen mens. Ze doet het werk bij de Herberg dan ook vanuit haar hart. Ze werkt graag met mensen en het liefst één op één. Een stukje persoonlijke aandacht d.m.v. een praatje of het doen van een spelletje. En als er iets extra’s georganiseerd wordt is ze ook graag van de partij. ‘Zoals de High-tea laatst bijvoorbeeld.’ ( een georganiseerde middag voor mantelzorgers en familieleden, red.) ‘Het is soms ook moeilijk. Wanneer mensen overlijden waar je een band mee hebt opgebouwd.’ Maar ze kan het goed een plek geven en van zich afzetten. Ook dat hoort erbij.


Het is fijn als je de mensen aan het einde van de dag in de auto helpt en ze je bedanken voor de fijne middag die ze hebben gehad. Daar doe je het voor”

                                                                                                                       – Carla Star –


‘Ik geef veel en dan krijg je ook veel terug.’ De insteek van haar leven. ‘Het is fijn als je de mensen aan het einde van de dag in de auto helpt en ze je bedanken voor de fijne middag die ze hebben gehad. Daar doe je het voor. Ook als het niet goed gaat dan zeggen ze dat hoor’, benadrukt ze. Sommige gasten geven dit heel duidelijk aan. Ook dat is fijn. Ze zet haar levensovertuiging nog extra kracht bij wanneer ze me vertelt over de moeilijke periode die achter haar ligt. ‘Dat er dan zoveel mensen zijn die aan je denken; een kaartje sturen. Dat is enorm. Daarom; wat je geeft, krijg je terug.’

Het is jammer genoeg niet altijd een wet van wederkerigheid, besluiten we samen. ‘Maar ook dat moet je respecteren. Niet alle mensen zijn hetzelfde.’
Carla Star. Ze heeft naar eigen zeggen veel liefde te geven, houdt van gezelligheid, van mensen en ‘vaart’, nog elke keer met veel plezier richting Welgelegen. En dát ‘pleziert’ de Herberg en zijn gasten dan weer enorm!
We geven, we ontvangen.

Christine van der Meij

Back To Top